Forsa och Alfta på årets Tiomila

Forsas damlag på Tiomila, fr v Johanna Lindberg, Karin Trolin, Malin Lindberg, Åsa Eriksson och Linn Bylars.

Det blev en stor norsk triumf i den gångna helgens Tiomila när Trondheimslaget NTNUI sprang hem klubbens första seger i tidernas nordligaste Tiomila i Skellefteå.

I damstafetten blev det dubbelt Göteborg i topp före norska Nydalen. Från Hälsingland deltog Alfta-ÖSA OK med ett damlag och Forsa OK med både dam- och herrlag. Sammanlagt fanns nära 600 lag på startlinjen i årets tävling.

Inget av hälsingelagen var dock med i toppstriden i år. Tidigare har Alfta ÖSA som bäst en andraplacering men denna gång blev det till sist en 27:e plats. Forsa OK hade inga förhoppningar om topplacering, men både dam- och herrlaget gjorde stabila insatser i mitten av startfältet.

– Ja vi har ett hyggligt gäng både damer och herrar och i vår har vi tränat ambitiöst med sikte på Tiomila framhåller Markus Hellström som varit pådrivare och lagledare för Forsas herrlag.

Forsas damlag på Tiomila, fr v Johanna Lindberg, Karin Trolin, Malin Lindberg, Åsa Eriksson och Linn Bylars.

För damlaget var Linn Bylars lagledare och även hon var nöjd med lagets insatser.

– Efter den inledande tuffa första sträckan plockade våra tjejer placeringar sträcka för sträcka så vi landade till sist på en 132:a plats. berättar Linn och konstaterar samtidigt att herrlaget var strået vassare med en 126:e plats i resultatlistan.

För hälsingeorienterarna väntar nu Alftas stora tävling över fyra dagar nästa helg. 1000-talet orienterare från hela Mellansverige väntas till tävlingar med centrum i Fjäle sydväst om Bollnäs.

Start av herrklassen

Elias Jonsson klarade pressen på slutsträckan trots att OK Linnés Lucas Basset ett tag såg ryggen på den 24-årige svenska norrmannen.

Jörgen Baklid gav Elias Jonsson ett fint utgångsläge inför den 13,7 kilometer långa slutsträckan. Marginalen till Tampereen Pyrintö med Fabian Aeberslold och OK Linné med Lucas Basset var 2.15 respektive 2.33.

Hur var det att gå ut i ledning?

– Det är ju bäst att gå ut först men pressen är stor. Man drömmer om att gå ut i täten och då gäller det att klara och förvalta det, säger Elias Jonsson efter stort kramkalas med gröngulsvarta lag- och klubbkompisar.

/Sven Bergström Trolin

(Denna artikel publicerades i HT här)